Omage 3 nedir? Omega 3 en çok hangi besinlerde bulunur? İşte Omega 3 hakkında merak edilenler ve Omega 3 bulunan yiyecekler…
Omega 3 yağ asitleri doymamış yağ asitelerinden biridir. İnsan vücudu tarafından üretilmezler ve bu nedenle de günlük yediğiniz kesinlerle alınmak zorundadır. Omega 3 yağ asitleri kan damarlarına zarar veren inflamasyonu (iltihaplanmaları) azaltarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Omega 3 ya asitleri kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır.
Ayrıca, kandaki trigliserid düzeyi ve kan basıncını azaltarak, kalp yetersizliği ve kalp krizi riskini azaltır. Haftada en az 2 porsiyon (200 gram) Omega 3 yağ asitlerinden zengin uskumru, somon, ton ve sardalya balıklarından tüketmeniz, kalp damar sağlığınızı korumak açısından son derece önemlidir.
Burada yediğiniz balık gibi, balıkları pişirme yönteminiz de önemlidir. Derin yağda veya tavada kızartmak yerine, fırında pişirme, buğulama veya ızgara yöntemlerini kullanmalısınız. Eğer düzenli tüketmiyorsanız balık yağı takviyesi (omega 3 tabletleri) kullanabilirsiniz. Ama bunları kullanırken mutlaka bir hekime danışın, tek başınıza karar vermeyin.
Hangi yiyeceklerde omega 3 var? İşte omega 3 bulunan yiyecekler…
Omega 3 barındıran yiyecekler; sardalye, somon, ton balığı, ringa, uskumru, morina gibi balıklar, soya fasulyesi, lahana, semizotu, ıspanak, ceviz, keten, ceviz, chia ve kenevir tohumu gibi bitkiler şeklinde sıralanabilir.
OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNDEN ZENGİN YİYECEKLER
- Sardunya balığı (1 porsiyonda 1950 mg)
- Somon balığı (1 porsiyonda 1060 mg)
- Ton balığı (1 porsiyonda 900 mg)
- Midye (1 porsiyonda 700 mg)
- Alabalık (1 porsiyonda 630 mg)
- Ceviz, fındık ve badem gibi sert kabuklu yemişler
- Yeşil yapraklı sebzeler (semizotu, fesleğen)
- Çeşitli tohumlar (keten tohumu) amarant tohumu, chia tohumu)