Küresel içecek şirketi Coca Cola, Birleşik Krallık merkezli kahve zinciri Costa’yı 5.1 milyar dolara satın alarak, sıcak içecek işine girdi. İsviçre merkezli gıda devi Nestle ise kahve satmak için Starbucks’a 7.15 milyar dolarlık servet ödemeyi göze aldı. Starbucks ise Avrupa’da memnun olmadığı 260 şubesini Meksikalı ortağı Alsea’ya devrediyor.
Küresel kahve pazarında hareketli günler yaşanıyor. Bir yanda kahve zincirleri el değiştirirken öbür yandan dev markalar büyük satın almalarla yeni yatırımlar yapıyor. Coca Cola, Birleşik Krallık merkezli kahve zinciri Costa’yı 5.1 milyar dolara satın alarak, soğuk içecekten sıcak içeceğe adım attı. Costa kahve zincirlerinin sahibi Whitbread Başkanı Alison Brittain, Coca Cola’nın verdiği teklifin beklenenin üzerinde olması sebebiyle anlaşmanın hisse sahipleri için “harika” olduğunu söyledi. Brittain için Costa’nın Coca Cola’nın küresel ölçekte ürün ve dağıtım kabiliyetiyle birleşmesi, stratejik bir fırsat. Cola Cola Başkanı ve CEO’su James Quincey ise anlaşmanın şirkete kahve alanında uzmanlık kazandırabileceğini düşünüyor. Quincey satın almadan sonra, “Sistemimiz, Costa markasını küresel olarak büyütmek için çeşitli fırsatlar üretebilir. Sıcak içecek sektörü, Coca Cola’nın küresel markaya sahip olmadığı birkaç platformuyla bu pazara girmemize yardımcı olacak” açıklamasını yaptı.
NESTLE, STARBUCKS’A SERVET ÖDEDİ
Aslında küresel gıda firmaları arasında kahveye daha da artmaya başladı. Geçen yılın ortalarında yaklaşık yüzde 1’lik bölümü 3,5 milyar dolara Amerikalı ünlü yatırımcı Daniel Loeb’in sahip olduğu 18 milyar dolarlık yatırım fonu Third Point tarafından satın alınan İsviçreli gıda devi Nestle de kahveye sevdalanan markalar arasında bulunuyor. Bu hisse devriyle Third Point’in Nestle’nin kâr marjlarını artması ve asıl işi olmayan bölümleri kapatması beklentisi piyasada hakimdi. Ancak asıl hamle Nestle’nin Amerika kahve zinciri Starbucks ile kahve ortaklığı için 7,15 milyar dolarlık ödemeyi göze almış olması. Nisan ayında yapılan anlaşma ile Nestle, Starbucks ürünlerini Starbuck mağazaları dışında pazarlama hakkını elde etti. Anlaşma kapsamında Starbucks’ın 500 personeli de Nestle’ye transfer oldu. Starbuck CEO’su Kevin Johnson, Ağustos ayında tamamlanan anlaşmayı, “Küresel kahve ittifakı Starbucks deneyimini Nestle’nin dünya çapındaki erimişi ve itibarıyla milyonlarca eve taşıyacak” diye değerlendirdi.
MEKSİKALI ALSEA ATAKTA
Bununla beraber Starbucks, yeniden yapılanma planları kapsamında satışlarda istenilen verimin alınamadığı Fransa, Hollanda, Belçika ev Lüksemburg’da bulunan restoranların haklarını Meksikalı ortağı Alsea firmasına devretme kararı aldı. Seattle merkezli Starbucks, Fransa ve Hollanda’da doğrudan sahibi olduğu 83 restoranla birlikte, dört Avrupa ülkesindeki 177 franchise restoranı da Meksikalı ortağına devredecek ve böylelikle 260 restoran el değiştirecek.
Starbuck restoranlarını devralacak olan Meksikalı Alsea, halihazırda Arjantin, Şili, Kolombiya, Meksika ve Uruguay’da 900 Starbucks’ın yanı sıra Burger King, Domino’s Pizza, California Pizza Kitchen, The Cheesecake Factory ve Chili’s gibi dünya gıda devi markalarla da işbirliği yapıyor.